Kozma Gyuláné emlékére

Kozma Gyuláné (Székely Ildikó), a Konduktív Nevelés Nemzetközi Pető András Társaság alapítója, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének egykori főigazgatója1947. október 17-én született Budapesten. Édesanyja, Székely Ily révén együtt nőtt fel a konduktív pedagógiával.

A budapesti Műszaki Egyetemen töltött egy év után a konduktív nevelést választotta hivatásul: a Villányi úton végigjárta a konduktorképzés, a konduktori munka minden lépcsőfokát.

Hári Mária mellett főigazgató-helyettesként, majd 1994-től kezdődően az intézmény főigazgatójaként elhivatottan szervezte a konduktorképzés akkreditációjának, a konduktorok továbbtanulásának és minősítésének lehetőségeit. Kiemelkedő szakmai tevékenységével hazai és nemzetközi szinten egyaránt elkötelezetten képviselte a konduktív nevelés ügyét, hangsúlyozva az intézmény és a Pető Társaság képzésben, továbbképzésben és nevelésben betöltött szerepét.

Halálával a konduktív nevelés ikonikus alakját vesztettük el.

Kozma Ildikótól 2021. március 10-én szűk körben vesz végső búcsút családja az Új Köztemető szóró parcellájában. A Konduktív Pedagógiai Központ megemlékezésének módjáról és időpontjáról hamarosan további tájékoztatást adunk.